Tehnologija na internetu

Grezenje

Grezenje je širjenje že obstoječe izvrtine. Postopek je podoben vrtanju. Orodja za grezenje se imenujejo grezila. Grezilo vrta kvalitetnejšo luknjo od svedra ali pa pripravlja luknjo za povrtavanje. Ker grezilo ne reže v polno, je njegovo oblikovanje enostavnejše. Grezila imajo večje število žlebov, ki so navadno usmerjeni po vijačnici. Za manjše premere so grezila izdelana v enem kosu, za večje premere pa jih natikamo na trne. Robovi zob so na obodu brušeni po valju. Konica dosega največ 50% premera in je navadno oblikovana v kotu 1200. Grezila izdelana v enem kosu imajo navadno tri žlebove, medtem ko imajo natakljiva grezila štiri ali več žlebov.

Gibanja orodja in obdelovanca so ista kot pri vrtanju.

.

Poznamo:

Grobo grezenje: širjenje izvrtin brez zahtev po kakovosti površine. 

Za grobo grezenje oziroma za navadno širjenje že obstoječe izvrtine, lahko uporabljamo največkrat navadni vijačni sveder

 

Fino grezenje: širjenje izvrtin in izboljšanje kvalitete površine. Za fino grezenje uporabljamo vijačna grezila.

So zelo podobna vijačnim svedrom, ki se razlikujejo od svedrov po tem, da nimajo prečnega rezalnega roba. Držalo grezila, je podobno kot pri vijačnem svedru, lahko valjast ali stožčast. Vijačno grezilo ima tri vijačne utore z ravno toliko rezili.

Vijačni grezilo s 3 rezili

Oblikovno grezenje: 

Za oblikovno grezenje uporabljamo oblikovna grezila. Sem spadajo predvsem razna stožčasta enorezilna ali večrezilna grezila. Z njimi oblikujemo izvrtine za imbus vijake ali za vijake z vgreznjeno glavo. 

Skip to content
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux