Tehnologija na internetu

KOVINE

V naravi obstaja 92 elementov, od tega je kar 81 kovin. Zaradi nekaterih posebnih lastnosti lahko rečemo, da so nenadomestljivi. Natezna trdnost, plastičnost in trdota so značilne lastnosti, ki nam dajo jasno sliko o lastnostih nekega kovinskega materiala.

Kovine so mehansko trdne

Večina kovin ima veliko natezno trdnost, kar pomeni, da lahko nosijo veliko bremena. zato jih lahko uporabljamo za izdelavo velikih konstrukcij kot so mostovi, stavbe, žerjavi itd.

Kovine so trde

Za material, iz katerega izdelujemo strojne dele, orodja, orožja (sablje), pa se zahteva velika trdota . Noži in žage morajo biti trdi, da se ne skrhajo. Svedri morajo biti tako trdi, da lahko z njimi vrtamo skozi drugo snov.

Kaj je to trdota? To je odpor proti prodiranju tujega telesa v preizkušanec.

Kovine so kovne

Da so kovine kovne, pomeni , da jih lahko upogibamo, spreminjamo obliko, preoblikujemo iz ene oblike v drugo, ne da bi se pri tem zlomile. Primer: avtomobilska vrata naredimo s stiskanjem jeklene pločevine (štancanje). Če poskusimo steklo upogniti, se razbije. Steklo je torej krhko, kovine so pa žilave. Kovine so kovne zaradi kovinske vezi.

Kovine so dobri prevodniki električnega toka

Za večino električnih žic se uporablja baker, ki je posebno dober prevodnik električnega toka.

Kovine imajo običajno veliko gostoto

Kovine so približno 7x težje kot umetne mase, kar je gotovo njihova pomankljivost. Aluminij je prav zaradi majhne gostote primeren za gradnjo letal, koles

Skip to content
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux