TRDO KROMANJE
Trdo kromanje je kemični nanos trdega kroma pri temperaturi 55° C neposredno na želeno mesto. Trdo kromanje se priporoča na področjih, kjer je prisotna abrazivna obraba – mehanska obraba in kjer je potrebna korozijska zaščita ter visoka gladkost. Izdelki, ki se trdno kromirajo; bati, batnice, cilindri v notranjosti, valji, razna vodila, ležajna mesta, razni polži, orodja za plastiko in livarstvo. Debelina trdega kroma je odvisna od potrebe. Od 5 mikronov do 1 milimetra (možno tudi več).
S trdim kromanjem se doseže:
-visoka obstojnost proti obrabi
-visoka trdota do 64 HRc – 1100 HV
-dobro korozijsko zaščito
-kemično obstojno površino
– visoko temperaturno obstojnost
-nizek koeficient trenja
-dobro oprijemljivost z materiali
Materiali, ki se lahko kromajo:
-vsa jekla
-nerjavna jekla
-jeklene litine
-sive litine
-baker
KARBONITRIRANJE
To je postopek pri katerem se izdelek istočasno nitrira in cementira. Žarenje poteka pri temperaturah 700 do 800°C v sredstvih, ki vsebujejo ogljik in dušik. To so lahko plini (NH3 + CO) ali kopeli cianidnih, kloridnih in karbonatnih soli. Po žarenju izdelke zakalijo enako, kot pri cementiranju. Dosežki karbonitriranja so odvisni od temperature. Pri višjih temperaturah (800 do 830°C) je cementiranje bolj intenzivno. Pri nižjih temperaturah (700 do 800°C) je nitriranje bolj izrazito, zato je dosežena trdota večja, globina utrjevanja pa manjša. V drugem primeru se kaljenje izvrši pri nižjih temperaturah in v milejših hladilnih sredstvih.
Prednosti karbonitriranja:
-bistveno krajši čas (1 do 2 uri)
-nižje temperature žarenja
-postopek je cenejši
Vzrok za večje hitrosti utrjevanja je bistveno večja aktivnost ogljika ob prisotnosti dušika
BORIRANJE
Pri tem postopku, podobno kot pri cementiranju in nitriranju, se izdelki segrevajo v sredstvih, ki oddajajo bor. Temperature segrevanja so nad 850°C. Na površini izdelkov nastajajo tanke plasti spojin železa z borom, ki se imenujejo boridi. Boridi so trši od nitridov, zato je dosežena trdota izdelkov po boriranju 1500 do 2000 HV. Ta postopek je novejši, zato je podatkov o njem zelo malo.